Bölüm Hakkında
  İngilizce, bütün dünyada standart bir iletişim dili olma yolunda ilerlemektedir. İngilizcenin bu şekilde evrensel bir boyut kazanmasında etkili olan birkaç faktörü şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle İngilizce, dünyanın her yerinde farklı milletler ve insanlar tarafından kullanılan bir iletişim aracıdır. Dolayısıyla, bu milletler ve insanlar rahatça birbirleriyle iletişim kurabilmekte, tanışabilmekte ve konuşabilmektedirler.
- İkinci olarak, günümüz dünyasında iyi derecede İngilizce bilmek ve konuşabilmek, iyi bir meslekî kariyer sahibi olmak isteyenler için önemli ve etkili bir yardımcı unsurdur.
- Üçüncü olarak, özellikle akademik alanda ve bunun dışında bankacılık ve medya gibi sektörlerde kullanılan öncül dil İngilizcedir. Bu alanlarda yapılan araştırmaların, yazılan kitapların ve makalelerin büyük çoğunluğu İngilizcedir. Bu nedenle pek çok akademisyen ve araştırmacı söz konusu çalışmaları okuyabilmek ve anlayabilmek için İngilizce öğrenmenin gerekli olduğuna inanmaktadır.
   Özellikle akademik alanda bilimsel kitapların çoğunun İngilizce yazılması nedeniyle, akademisyenler bu kitapları okuyup anlayabilmek, farklı kültürlerdeki ve alanlardaki meslektaşları ile anlaşabilmek, onlarla iletişim kurabilmek, fikir alışverişinde bulunabilmek ve farklı kültür ve bilim ortamlarını tanıyabilmek amacıyla İngilizce öğrenmenin peşindedir.
   Financial Times’da yayınlanan makalesinde Michael Skapinker, “bugün dünyada 1 milyar insanın İngilizce konuştuğunu, 10-15 yıl içerisinde bu rakamın 2 milyara ulaşacağını” yazmaktadır. Her ne kadar bir takım bilim alanlarının kendine has dili ya da dilleri söz konusu ise de genel anlamda İngilizcenin önemi ortadadır. Bu yönüyle İngilizce en önemli iletişim aracı pozisyonunda bulunmaktadır.
   Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü yukarıdaki satırlarda öneminden bahsettiğimiz İngilizcenin öğretimini vermektedir. Bölümümüz, öğrencilerine ileri düzeyde İngilizce ve İngiliz Edebiyatı bilgisi kazandırmayı amaçlamaktadır. Bölümümüz ilk olarak 2009-2010 Eğitim-Öğretim döneminde 41 öğrenci ile öğretime başlamıştır. Birinci ve İkinci Öğretim olmak üzere Eğitim-Öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölümümüz Lisans programı Hazırlık Sınıfı ile birlikte 5 yıllık bir süreyi kapsamaktadır.  
   Söz konusu 5 yıllık süre içerisinde öğrencilerimize dil becerisinin yanında, akademik anlamda eleştirel ve analitik düşünme becerisi sağlamayı amaçlamaktayız. Öğrencilerimizin estetik algılarını geliştirmek ve sanatsal ufuklarını genişletmek temel amaçlarımızdandır. Meslekî kariyerlerinde başarılı olmalarını sağlayacak temel yapıyı oluşturabilmek hedeflerimiz arasındadır.
  Bölümümüzün müfredatı yukarıda bahsettiğimiz amaçlar çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu amaçla İngiliz Edebiyatı başlangıcından itibaren günümüze değin detaylı olarak öğretilmektedir. İngiliz Edebiyatı’nın oluşumunu şekillendiren dönemin önemli siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve dini olayları öğretimin bir parçası olarak ele alınmaktadır. Öğrencilerimizin eleştirel ve analitik düşünme becerisi kazanmaları hedefiyle, İngiliz Edebiyatı’ndaki akımlar ve özellikle 1960’tan sonra gelişen edebiyat teorileri de müfredat programımızda yer almaktadır. Böylelikle öğrencilerimize edebî metinlere farklı açılardan bakabilme, onları karşılaştırarak yorumlayabilme ve analiz edebilme metotlarını öğretme gayretindeyiz.
 Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, Fakültemiz bünyesinde açılan Pedagojik Formasyon programına başvurarak İngilizce Öğretmeni olarak kariyerlerine yön verebilmektedirler.
  Bölümüzden başarı ile mezun olan öğrencilerimize İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında lisans diploması verilmektedir. Mezun olan öğrencilerimiz, istedikleri takdirde lisansüstü çalışmalarına devam ederek, Bölümümüz bünyesinde Yüksek Lisans ve Doktora yapabilmektedirler.
  Mezun durumundaki öğrencilerimiz aşağıda sıralayacağımız alanlarda iş bulabilmektedirler: 
- Yüksek lisans ve doktoralarını tamamlayarak üniversitelerde öğretim üyesi olabilirler,
- Üniversitelerde İngilizce okutmanı olarak çalışabilirler,
- Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki görevlere başvurabilirler,
- İlk ve orta dereceli okullarda İngilizce öğretmeni olarak çalışabilirler,
- Yeminli tercümanlık/çevirmenlik yapabilirler ve büro açabilirler,
- İngilizce öğretmek amacıyla Yabancı Dil Merkezleri açabilirler,
- Uluslararası şirketlerde ve İngilizcenin kullanıldığı herhangi bir şirkette iş bulabilirler,
- Bankacılık ve Turizm sektöründe çeşitli görevler alabilirler,
- Yazılı veya görsel medya kuruluşlarında, pazarlamacılık ve halkla ilişkiler gibi alanlarda İngilizce bilgileri ile iş sahibi olabilirler,
- Yabancı elçilik ve temsilciliklerde iş imkânı bulabilirler,
- Türkiye-AB ilişkilerinin ilerlemesine paralel olarak yazılı ve sözlü İngilizce ifade yeteneği güçlü üniversite mezunlarına olan ihtiyaç artmaktadır. Bu çerçevede mezunlarımıza olan talep devamlı artış göstermektedir.
- TEFL veya TESOL sertifikaları alan mezunlarımız, dünyanın her yerinde İngilizce öğretme şansı bulabilmektedirler. Bu amaçla, www.chronicle.com ve www.jobs.ac.uk gibi sitelerden “English” başlığı ile arama yapılabilir. 
  Karabük Üniversitesi 10 bini Yabancı Öğrenci olmak üzere, 50 bin civarında öğrenci potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla Karabük Üniversitesi kampüsü çok kültürlü bir ortamdır. Öğrencilerimiz, bu çok kültürlü ortamda kendilerini geliştirebilme olanağına sahiptirler. Öğrenci Değişim Programları vasıtasıyla Eğitim-Öğretim hayatlarının bir bölümünü yabancı bir ülkede tamamlayabilmektedirler.
  Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Safranbolu, Karadeniz’in şirin ilçesi Amasra, doğa tutkunlarının buluşma yeri Yenice ile çevrili olan Karabük Üniversitesi, öğrencilerine farklı imkanlar sunmaktadır. Siz değerli öğrencileri işte bu etkileyici ortama bekliyoruz…