Hakkımızda
HAKKIMIZDA
      
    Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Coğrafya bölümünün kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Bölüm öğrenci alımına 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında başlamış olup, 700'e yakın öğrencisi bulunmaktadır. Bölümümüzde birinci öğretimin dışında ikinci öğretim lisans programı ile Coğrafya Ana Bilim Dalı kapsamında Yüksek Lisans ve Doktora programları yürütülmektedir. 

      Bölümümüz 7 Profesör Dr. , 5 Doçent Dr. , 3  Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisinden oluşan geniş bir kadroya sahiptir. 

     Karabük Üniversitesi Coğrafya Bölümü içerisinde Fiziki Coğrafya, Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Türkiye Coğrafyası, Bölgesel Coğrafya ve Coğrafi Bilgi Sistemleri adıyla 5 ana bilim dalı bulunmaktadır. Bölümümüzde CBS ve Uzaktan Algılama derslerine yönelik açılmış olan 60 kişilik bir bilgisayar laboratuarı mevcuttur. 2022 yılı itibariyle bölümümüz bünyesinde dendrokronoloji laboratuarı kurulmuştur.

      Coğrafya Bölümü öğrencileri Dünya'nın ve Türkiye'nin doğal, kültürel, politik ve sosyo-ekonomik özelliklerinin bilincinde olan ve bu konularda Coğrafi Bilgi Sistemleri-Uzaktan Algılama, Modelleme ve Veri Analizi gibi ileri düzey yöntemleri kullanarak araştırmalar yapan, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, sorunlara çözüm üreten ve bu vesileyle ülkesine katkı sağlayan bireyler olarak yetiştirilmektedir.

      Bölümümüzde toplumun ihtiyaçları ve coğrafya bilimindeki en son gelişmeleri dikkate alan bir öğretim programı oluşturulmuştur. Geniş laboratuar imkânları ve farklı disiplinlerden dersler içeren öğretim programı ile; istatistiksel analizler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama başta olmak üzere öğrencilerimizin birçok beceriyi kazanmaları ve çağdaş yöntemlerle günümüz sorunlarına çözümler üretebilecek seviyede eğitim almaları amaçlanmaktadır. Uluslararası standartlarda ve yüksek kalitede bir coğrafya öğretimi sunmak amacında olan bölümümüzde uluslararası literatür takip edilerek ülke sorunlarına coğrafi bir bakış açısıyla gerçekçi çözümler üretilmesi sağlanmaktadır. 

     Bölümümüz öğretim programı ile ilk yıl coğrafyaya genel bir bakış açısı kazandırılırken, ikinci yıldan itibaren teorik derslerin uygulamalarına önem verilecek ve Türkiye’de yaygınlaşmakta olan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Uzaktan Algılamaya yönelik dersler de yer alacaktır. Bu sayede öğrencilerin sorunlara daha doğru yaklaşmaları ve daha sağlıklı sonuçlar elde etmeleri hedeflenmektedir. Öğrencilerin öğrendiklerini uygulaması ve coğrafi bilgilerini arttırması amacıyla, bölümümüz öğretim elemanları öncülüğünde öğrenciler ile birlikte yurtiçi arazi çalışmaları düzenlenmektedir.

   
       Bölümümüzden mezun olan öğrencilere Coğrafyacı unvanı verilir. Mezunlarımız; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu,  yerel yönetimler gibi resmi kurumların yanı sıra yarı resmi ve özel kuruluşlarda da görev yapabilmektedir. Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerimiz resmi veya özel okullarda Coğrafya Öğretmeni olarak görev yapma hakkına da sahiptir.