MÜFREDAT
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ
LİSANS DERS İÇERİKLERİ
I.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
AIT181 - Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2022)
İçerik: İnkılabın tanımı ve Türk inkılabı, Kavram bilgisi, Türkiye'deki İnkılap hareketlerinin tarihçesi, Osmanlı Devleti'ni kurtarma yolunda ortaya çıkan akımlar, I. Dünya Savaşı, Sevr Anlaşması, Osmanlı Devleti’nin yıkılışı, Milli Mücadele Dönemi, Kongreler, Milli Mücadele döneminde yapılan savaşlar, Batılı devletlerle ilişkiler ve yapılan anlaşmalar, Lozan Barış Anlaşması.
 
 
TUR181 - Türk Dili I (2022)
İçerik: Dilin ve kültürün ne olduğu, dil-kültür ilişkisi, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki konumu, Türk dilinin gelişimi ve tarihi devreleri, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, ağız, şive, lehçe bilgisi, Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, Türkçenin yapım ve çekim ekleri, imla kurallarının ve noktalama işaretlerinin uygulanması.
 
YDL181 - Yabancı Dil I (2022)
İçerik: Zamanlar, fiiller; ad öbekleri: bileşik sıfatlarda çoğul ifadeler, bileşik isimler, isim tümcecikleri, ortaçlarla kurulan tümceler; öykülemede kullanılan zamanlar: past simple, past progressive, past perfect simple, past continuous; dönüşlü adıllar; düzensiz fiiller; karşılaştırma yapıları; kiplik yapıları: olasılık, zorunluluk, izin, yetenek, istek belirten kipler, gelecek zaman, geniş zaman, geçmiş zaman yardımcı fiilleri, deyimler; eşzamanlı sözcükler; anlatımı güçlendiren yapılar, genel tekrar: edilgen çatı, zamanlar, zarflar
 
ARC101 - Arkeoloji (3035)
İçerik: Arkeoloji nedir? Arkeolojinin diğer dalları ve özellikleri, Arkeoloji disiplininin sınırları. Arkeolojinin diğer bilimlerle ilişkisi. Arkeolojik buluntuların tanımlanması. Arkeolojik buluntuların sınıflandırılması. Arkeolojide tarihlendirme yöntemleri. Mimari, seramik, cam, sikke, heykel vs. gibi Arkeoloji’nin ana malzemesini oluşturan konuların temel kavramları. Araştırma yöntemleri, eski eserlerin korunması ile ilgili kanunlar ve araştırma yöntemlerinde uyulması gereken etik kurallar.
 
ARC103 - Mitoloji I (3035)
İçerik: Mitoloji nedir?, Arkeoloji ile Mitoloji ilişkisi ve diğer dünya kültürlerinin mitolojilerinin birbirlerine etkisinden, Klasik Yunan mitolojisinin doğuşu ve etkilendiği unsurlardan bahsedilecektir. Yunan ve Roma Mitolojisinde tanrılar, kahramanlar, mitolojik yaratıklar ve öyküleri anlatılacaktır. Ayrıca öğrencilerin gördükleri mitolojik bir sahne ile ilgili nasıl yorum yapabileceklerine dair örnekler verilecektir
 
ARC105 - Anadolu Uygarlıkları (3035)
İçerik:  Uygarlık kavramının ve Anadolu’nun tarih öncesi çağlarının kronolojik olarak anlatılması amaçlanmaktadır. İlk insanın ortaya çıkışından (Paleolitik Dönem), Anadolu’ya yazının gelişine (Asur Ticaret Kolonileri Çağı) kadar olan süreci kapsayan bu ders, genel dönemsel özellikleri (Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç Çağı Dönemleri) belirleyen yerleşmelerin anlatılması ile açıklanmaktadır.
 
ARC107 - Anadolu Tarihi Coğrafyası I (3035)
İçerik: Anadolu’nun tarih perspektifi, Prehistorik Dönemler’den antik çağların sonuna kadar olan süre içerisinde bölgesel özellikler genel olarak ele alınacaktır. Bu derste Anadolu’nun antik coğrafyası bölgeler esas alınarak hem topografik hem de arkeolojik anlamda incelenecektir.
 
SEÇMELİ DERSLER:
 
ARC121 – Antik Çağda Sosyal Hayat -I (3034)
İçerik: Dersin amacı ve yönteminin tanıtılması. Antik Yunan’da toplumsal yapı ve sosyal sınıflar : Sparta ve Atina. Demokrasinin gelişimi: Safhalar.  Antik Yunan dünyasında kadın.  Antik Yunan dünyasında kölelik. Antik Yunan’da kıyafetler, takılar ve saç modelleri. Spor oyunları ve dinsel törenler.  Oyunlar ve oyuncaklar.
 
ARC123 - Teknik Resim ve Röleve I (3034)
İçerik: Bir Arkeoloğun mesleki ve mimarlık araştırmalarında yarar sağlayacak olan teknik resim bilgisinin öğretilmesine yönelik çalışmalar yapılmakta, mimari çizim kavramı, yöntemleri, aletleri; perspektif, plan, kroki, görünüş, kesit, ölçek, lejant, rölöve, restitüsyon kavramları; mimari çizimleri okumak ve arkeolojide mimari çizimin önemi anlatılacak. Çeşitli mimari yapı ve öğeleri çizim ile belgeleme yöntemleri öğretilecek ve bu yöntemlerle uygulamalar gerçekleştirilecek. Mimari buluntuları dijital olarak belgelenme yöntemleri tanıtılacak, alıştırmalar yaptırılacaktır.
 
II.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
AIT182 - Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2022)
İçerik: İnkılabın tanımı ve Türk inkılabı, Kavram bilgisi,Lozan Barış Antlaşmasından sonra Türkiye'nin durumu, Cumhuriyetin İlanı, Halifeliğin kaldırılması, Çok partili hayata geçiş denemeleri, Şeyh Said İsyanı, Türk Dış Politikasının incelenmesi, Atatürk ilke ve İnkılaplarının öğretilmesi Atatürk İlke ve İnkılaplarının millî birlik – beraberlik, ülke bütünlüğü ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma bakımından öneminin öğretilmesi
 
TUR182 - Türk Dili II (2022)
İçerik: Cümlenin ne olduğu, cümlenin öğelerinin neler olduğu, bir cümlenin tahlinin nasıl yapılması gerektiği ve cümle inceleme örnekleri, cümle türleri, genel kompozisyon bilgileri, yazılı kompozisyonda kullanılacak plan, yazılı ve sözlü anlatım türlerinin neler olduğu ve bunların örnekleri, anlatım biçimleri ve paragrafta düşünceyi geliştirme yollarının neler olduğu, anlatım bozuklukları ve uygulaması, bilimsel yazıların uygulanmasında uyulacak kurallar.
 
YDL182 - Yabancı Dil II (2022)
İçerik: Sıfatlarda Karşılaştırma, Şimdiki Zamanda Olumlu-Olumsuz Cümle Oluşturma ve Soru Sorma, Kipler: Öneri, Gereklilik ve Zorunluluk Kipleri, Can/Could/May Yapılarıyla Rica ve İzin Cümleleri, Hobiler; Beğeni Cümleleri, Fakat, Ve, Çünkü Bağlaçları; Sıfatlarda Derecelendirme, Emir cümleleri, Geçmiş Zamanda Olumlu-Olumsuz İsim Cümleleri Oluşturma ve Soru Sorma, Will ve Going to Yapılarıyla Gelecek Zaman, Olasılık Yapıları: If clause: Type I, Olasılık Yapıları: If Clause: Type II, Yakın Geçmiş Zamanda Olumlu-Olumsuz Cümleler Oluşturma ve Soru Sorma, Yakın Geçmiş Zamanda Süreklilik, Olumlu-Olumsuz Cümleler Oluşturma ve Soru Sorma, Bağlaçlar
 
ARC102 - Arkaik Dönem Seramiği (3035)
İçerik: Demir Çağı Seramikleri, Protogeometrik, Geometrik ve Orientalizan Dönem seramiğinde genel değerlendirme; Önemli üretim merkezleri; Arkaik Dönem’de Kıta Yunanistan ve Anadolu’daki yerleşim merkezlerindeki seramik atölyeleri ve üretilen malzeme ve M.Ö. 7. yüzyılın başlarından itibaren üretilmeye başlanan protoattik seramik ve ardından üretilmeye başlayan siyah figür tekniği öğretilecektir. Protoattik ve siyah figür stilde üretilen vazoların stil gelişimi, üretim merkezleri ve vazo ressamları örnekler yardımıyla tanıtılacaktır.
 
ARC104 - Mitoloji II (3035)
İçerik: Mitoloji nedir?, Arkeoloji ile Mitoloji ilişkisi ve diğer dünya kültürlerinin mitolojilerinin birbirlerine etkisinden, Klasik Yunan mitolojisinin doğuşu ve etkilendiği unsurlardan bahsedilecektir. Yunan ve Roma Mitolojisinde tanrılar, kahramanlar, mitolojik yaratıklar ve öyküleri anlatılacaktır. Ayrıca öğrencilerin gördükleri mitolojik bir sahne ile ilgili nasıl yorum yapabileceklerine dair örnekler verilecektir.
 
ARC106 - Anadolu Tarihi Coğrafyası II (3035)
İçerik: Roma Döneminde toplumsal yapılar ve sosyal sınıflar: Özgürler ve Köleler. Roma aile yapısı. Evlilik: Törenler. Bayramlar. Roma Döneminde günlük hayat. Hamam Kültürü. Roma Döneminde kıyafetler, takılar ve saç modelleri. Gladyatör Oyunları.
 
ARC108 - Hitit Arkeolojisi (3035)
İçerik: Hitit kültürünü, köklerinin uzandığı Assur Ticaret Kolonileri Çağının sonundan itibaren ele alarak mimarisini, sanatını, siyasi tarihini, arkeolojik ve filolojik verilerin yardımıyla öğretmektir.
 
SEÇMELİ DERSLER
 
ARC122 - Antik Çağda Sosyal Hayat -II (3034)
İçerik: Yunan ve Roma dünyasında toplumsal hayatın incelenmesi, günlük hayattaki sağlık, spor, üretim ve ekonomik faaliyetler gibi gündelik hayatını şekillendiren unsurların saptanmasıdır.
 
ARC124 - Teknik Resim ve Röleve II (3034)
İçerik: Restorasyon ve konservasyonun tanımı. Koruma ve onarımın temel ilkeleri anlatılacaktır. Temel koruma yöntem ve malzemeleri tanıtılacaktır. Kültür varlıklarının korunması ve onarımının genel çerçevesi ile tanıtılması. Kazı deposunun düzenlenmesi ve kazı alanında in-situ koruma müdahalelerini içermektedir.
 
 
III.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
ARC201 - Arkaik Dönem Mimarlığı (3035)
İçerik: Yunan Arkaik Çağı Mimarisinin ve mimarlık anlayışının gelişiminin öğretilmesine yöneliktir. Dersin amacı Yunan Mimarisinin erken dönemlerinden başlayarak özellikle M.Ö. 7. ve M.Ö. 6 yüzyıl içerisindeki tapınak ve ev planlarını incelemektir.
 
ARC203 - Arkaik Dönem Heykeltraşlık (3035)
İçerik: Yunan Arkaik Çağı heykel sanatının öğretilmesine yöneliktir. Yunan heykel sanatının erken dönemlerinden başlayarak özellikle M.Ö. 7. ve M.Ö. 6 yüzyıl içerisindeki heykelleri incelenmektedir.
 
ARC205 - Numizmatik I (3035)
İçerik: Nümizmatik Nedir? Nümizmatik İle İlgili Terimler; Sikkenin İcadından Önceki Para Biçimleri Ve Ticaret; Sikkenin Tanımı Ve İcadı; Antik Nümizmatik: Arkaik Dönem, Klasik Dönem, Helenistik Dönem, Roma Dönemi sikkeleri; Bizans İmparatorluk Sikkeleri: Sikke metali ve birimler, Darphaneler, Tipler ve yazılar; Sikke Ve Sanat; Nümizmatik Araştırmaları Yöntemleri öğretilecektir.
 
ARC207 – Frig ve Urartu Arkeolojisi  (3035)
İçerik: Hitit İmparatorluğu’nun yıkılışından ve yaklaşık olarak M. Ö. I. Binin başlarından itibaren Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve K. Suriye’de yeni siyasi ve kültürel oluşumlar meydana gelmiştir. Bu dönemde, merkezi bir otorite görülmemekte, bunun yerine, şehir beylikleri sınırlı coğrafya içinde varlıklarını ve otoritelerini sürdürmüşlerdir. Bu çoklu politik ortamda ortaya çıkan Orta Anadolu’daki Frig, Doğu Anadolu’daki Urartu Krallıkları Çağı uygarlıkları, arkeolojik bulgular ışığında değerlendirilmekte ve öğretilmektedir. M.Ö. I. Binde Orta Anadolu’da yaşamış Frig ve Doğu Anadolu’da yaşamış Urartu kültürlerinin, arkeolojik kazılarda bulunmuş olan her türlü maddi kültür kalıntıların yardımıyla tanıtılması hedeflenmektedir. Öğrencilerden, bu kültürlerin çağdaşı komşu kültürlerle olan ilişkileri de dikkate alınarak, I. Bin’de Anadolu’nun siyasi ve kültürel gelişimini incelenmektedir.
 
SEÇMELİ DERSLER
 
ARC221 – Ön Asya Kültürleri (3035)
İçerik: Mezopotamya’da M.Ö. III.-II. Bin yıllar arasında yaşayan sırasıyla, Sümer, Akad, III. Ur, İsin Larsa, Eski Asur, Eski Babil, Orta Asur, Orta Babil, Mitanni ve Kassit kültürlerinin arkeolojisi ana hatları ile incelenecektir.
 
ARC223 - Maden Sanatı I (3035)
İçerik: Başlangıcından Roma Çağı’nın sonuna kadar Anadolu ve çevre bölgelerin madenciliği dersin içeriğini oluşturmaktadır.
 
ARC225 – Arkeolojide Belgeleme (3035)
İçerik: Derste görüntü alma teknikleri, görüntü cihazlarının tanıtımı ve en verimli şekilde kullanılmaları anlatılacaktır. Arkeolojide belgelendirmenin önemi, kullanılan teknikler son gelişmeler ışığında anlatılacak, belgelendirme çalışmalarına örnekler verilecektir. Kazı ve yüzey araştırmalarında kayıt ve dökümantasyon, arşivleme ile alan çalışma teknikleri ile veri analiz yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
 
 
IV.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
ARC202 - Klasik Dönem Mimarlığı (3035)
İçerik: Klasik Dönem’e ait başta tapınaklar olmak üzere anıtsal mimari eserler; kentsel boyutta mimarlığın gelişimi, ayrıca kutsal alanlar ve tapınak mimarisinin stil, bölge ve dönem grupları içerisinde nasıl geliştiği ve ilerleme gösterdiği açıklanacaktır.
 
ARC204 - Klasik Dönem Heykeltraşlık (3035)
İçerik: Yunan Klasik Çağı heykel sanatının öğretilmesine yöneliktir. Yunan heykel sanatının M.Ö. 5. ve 4. yüzyıl içerisindeki heykelleri incelenmektedir.
 
ARC206 - Anadolu Numizmatiği II (3035)
İçerik: Nümizmatik Nedir? Nümizmatik İle İlgili Terimler; Sikkenin İcadından Önceki Para Biçimleri Ve Ticaret; Sikkenin Tanımı Ve İcadı; Antik Nümizmatik: Arkaik Dönem, Klasik Dönem, Helenistik Dönem, Roma Dönemi sikkeleri; Bizans İmparatorluk Sikkeleri: Sikke metali ve birimler, Darphaneler, Tipler ve yazılar; Sikke Ve Sanat; Nümizmatik Araştırmaları Yöntemleri öğretilecektir.
 
ARC208 - Klasik Dönem Seramiği (3035)
İçerik: Attika Kırmızı Figür ve Siyah Firnisli Seramiğine ait temel bilgiler. Kırmızı figür tekniğinde vazo boyayan ressamlar. Attika‟da siyah firnisli seramik üretimi. Attika siyah firnisli seramik kronolojisi. Batı Anadolu‟da siyah firnisli seramik üretimi. Batı Anadolu siyah firnisli seramik kronolojisi öğretilecek. Bu bilgiler ışığında Klasik Dönem tarihi ve sosyal yapısının analizi yapılacaktır.
 
SEÇMELİ DERSLER
ARC222 - Müzecilik (3035)
İçerik: Müzecilik bilimi, müzelerin ve müze koleksiyonlarının nasıl organize edilmesi ve yönetilmesi gerektiğini inceleyen bilim dalıdır. Toplumun kültürel gelişimine katkıda bulunan bir kurum olarak müzenin işlevi ve misyonu, müzeciliğin tarihsel gelişimi, yönetmelikler, değişen müzecilik anlayışı, müze mimarisi, personeli ve müze yönetimi konuları üzerinde durulacaktır. Müze koleksiyonu oluşturan arkeolojik, etnografik, taşınabilir kültür varlıkları ile sanat objelerinin depolama ve sergileme sırasında önleyici koruma yöntemleri ile korunmasına ilişkin tüm bilgileri içermektedir.
 
ARC224 - Anadolu Maden Sanatı II (3035)
İçerik: Başlangıcından Roma Çağı’nın sonuna kadar Anadolu ve çevre bölgelerin madenciliği dersin içeriğini oluşturmaktadır.
 
ARC226 - Restorasyon ve Konservasyon Teknikleri (3035)
İçerik: Restorasyon tanımı Konservasyonun tanımı, Tarıhi tekstil ürünlerini belirlemek , Tekstil ürünlerinin hangi hammaddeden yapıldığını tesbit etmek, Ürünlerin fiziksel ve kimyasal yapısını, üretim teknolojisini incelemek, bozulma nedenlerini tesbit etmek , Tekstil ürünlerindeki hasarı belirlemek ,restorasyon ve konservasyon da uygulanacak yöntem ve teknikleri sırasıyla yapmak Ortam Koşullarını ideal düzeye getirilmesi Fotoğraflı-yazılı belgeleme , Kuru temizlik Nemli temizlik,Sağlamlaştırma ,Tamamlama , Rötuş , Kurutma ve çerçeveleme
 
V.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
ARC301 - Hellenistik Dönem Mimarlığı I (3035)
İçerik: Hellenistik dönemde kutsal alan, tapınak ve ev mimarisindeki değişim ve gelişim izlenerek bölgesel stil gelişimleri ve farklılıkları irdelenecektir. Ayrıca Hellenistik dönem kent planlarlı arasındaki benzerlikler ve farklılıklar üzerinde durulacaktır.
 
ARC303 - Hellenistik Dönem Heykeltraşlığı I (3035)
İçerik: Helenistik Dönem Hellen heykel sanatının hazırlayıcısı olan M:Ö. 4. yüzyıl heykeltıraşları ve onların eserlerinin tanıtılması dersin başlangıcındaki konuları oluşturmaktadır. Klasik Dönem’den, Hellenistik Dönem’e geçişte heykel sanatında görülen genel stil özellikleri ve Helenistik Dönem’de ortaya çıkan yeni stil özellikleri tanıtılacaktır. Bu kapsamda Yunanistan, Güney İtalya, Sicilya ve Anadolu’da bulunan heykeltıraşlık eserleri ışığında karşılaştırmalı olarak heykeltıraşların çalışmaları ve bireysel stillerin belirlenmesi, yeni stillerin tanımlanması ve portre çalışmaları anlatılacaktır.
 
ARC305 - Hellenistik Dönem Seramiği  (3035)
İçerik: Hellenistik Dönem siyasal, sosyal ve ekonomik durum. Hellenistik Dönemde sanat; seramik, metal ve cam eserlerin genel özellkleri; araştırmalar ve yayınlar. MÖ. 4. Yüzyıl Siyah Glazürlü Vazoları. Batı Yamacı Seramikleri. Gnathia Seramikleri. Diğer Boyalı Hellenistik Dönem Vazoları. Hadra Vazoları. Megara Kaseleri. Ticari Amphora Üretimi ve Atolyeleri. Hellenistik Kandiller. Hellenistik Unguentariumlar.
 
ARC307 - Antik Dönem Resim Sanatı I (3035)
İçerik: Bu derste Erken Demir Çağından Geç Roma dönemine kadar resim sanatının türleri (resim, mozaik), tipolojisi, teknolojisi ve değişikleri incelenecektir. Bu bilgiler ışığında sosyal yapısının analizi yapılacaktır.
 
 
SEÇMELİ DERSLER
 
ARC321 - Fotoğrafçılık (3034)
İçerik: Bu dersin hedefleri, fotoğraf makinesinin mekanizması ( objektif, filmler, aydınlatma, flaş, filtreler) hakkında genel bilgi sahibi olnmasını, fotoğraf çekme tekniğini öğretmektir.
 
ARC323 - Antik Dönem Ölü Gömme Gelenekleri I (3034)
İçerik: Ölüm ve ölüm inancı, ölümden sonraki hayat, ilk gömüler, kremasyon, inhumasyon, mumyalama gibi gömü gelenekleri ve bu gelenekler kapsamından ortaya çıkan ritüeller anlatılacaktır. Ölü gömme geleneği içinde ortaya çıkan farklı tipte mezar tipleri, Kaya mezarları, lahitler, oygu mezarların dönemlere ve kültürlere göre tipolojilerini bilme ve yorumlamaya yönelik teorik çalışmalar gerçekleştirilecektir.
 
ARC325 – Arkeolojik Küçük Buluntular (3034)
İçerik: Pişmiş Toprak Buluntular. Antik Dönemde Dokumacılık ve dokuma aletleri. Aydınlatma araçları: kandiller ve tipleri. Unguentariumlar: Ortaya çıkışı, gelişimi ve tipleri. Metal Buluntular: silahlar, takılar, günlük kullanım eşyaları, tıp aletleri, tarım aletleri. Taş Buluntular. Cam Buluntular: Günlük kullanım eşyaları, süs eşyaları ve kaplar.
 
BÖLÜMLER ARASI ORTAK SEÇMELİ DERSLER
 
ARC 327 – Müzecilik (2022)
İçerik: Dünyada ve Türkiye’de müzeciliğin kuruluş ve gelişim tarihi, müzeyi oluşturan unsurlar, müzelerin amaçları, toplama, belgeleme, konservasyon ve eğitim gibi konular ele alınacaktır.
 
COG363 Kültürel Coğrafya (2022)
Kültüre ilişkin kavramlar, öğeler ve kültür (İlkel kültürler, Alt kültür), Diller ve Dinler, Kültür coğrafyası ve kültürel coğrafi geçmiş, Kültür-çevre ilişkisi (İklim ve kültür, Morfoloji ve kültür ve Kültürel ekoloji), Kır kültürü, Kent kültürü (Yoksulluk kültürü, gecekondular ve gettolar), Kent kültürü (Sanayi kültürü ve yüksek kültür), Halk kültürünün ve Popüler kültürün coğrafyası, Kültürel hareketlilik ve değişim (Kültürel yayılma, bütünleşme, gecikme, yozlaşma ve kültür karmaşası), Kültür bölgeleri (Batı kültür bölgesi, Latin kültür bölgesi ve Slav-Rus kültür bölgesi, Kültür bölgeleri (İslam kültür bölgesi, Afrika kültür bölgesi, Şark ve Pasifik kültür bölgesi), Türkiye’de kültür bölgeleri, Türkiye’de kültürel değişim.
 
ELIT323 İngiliz Siyaseti ve Toplumu (2022)
Bu ders öğrencilere Büyük Britanya’nın tarihini, kurumlarını ve politikalarını tanıtacaktır. İkinci Dünya Savaşından bu yana Britanya politikalarındaki büyük olayları inceleyerek başlayacağız. Ardından Britanya politik sistemindeki temel yönetim fikirlerini, kurumları, yönetimde yer alan aktörleri ve seçim süreçlerini gözden geçirerek devam edeceğiz. Son olarak, Britanya’nın dünyadaki rolüne ve 21. yüzyılın başında ülkenin karşılaştığı sorunlara göz atacağız. Dersin sonunda öğrenciler Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki farkları ve benzerlikleri anlayacaktır.
 
FEL315 Devlet ve Toplum Felsefesi (2022)
Bu dersin içeriği klasik ve modern politik felsefenin dönüşümü ve Aristoteles, Platon, Hobbes, Locke, Rousseau, Diderot ve Voltaire gibi filozofların konuyla ilgili düşüncelerinden ileri gelir.
 
PSI319 İletişim Becerileri (2022)
İletişimin tanımı, iletişim süreci, iletişimin öğeleri, sözlü ve sözsüz iletişim, mesajın içeriği, graf analizi, başlıca iletişim hataları, iletişim kazaları, sağlıklı iletişim kurma yolları, empati, temel iletişim becerileri.
 
SNT349 Türk Süsleme Sanatları (2022)
Geleneksel Türk el sanatlarından çini, seramik, maden, ahşap, alçı, halı, kilim, kumaş, cilt, tezhip, hat, ebru örnekleri anlatılır
 
SOS323 Türkiye’nin Sosyal Yapısı (2022)
Osmanlı Toprak Düzeni, Osmanlı Toplum yapısının özellikleri, Osmanlı Ekonomik sistemi; Çöküşe aranan çareler: Batılılaşma, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Birinci ve İkinci meşrutiyet, İttihat ve Terakki
 
TAR313 Bilim Tarihi (2022)
Eski Uygarlıklarda Bilim; Mısır ve Mezopotamya’da bilim; Antik Yunan’da bilim, Romalılarda bilim, Ortaçağ Avrupası ve İslam Dünyasında Bilim; Ortaçağ döneminde bilime bakış, İslam dünyasında bilim, Rönesans ve Modern Bilim; 18. yüzyılda bilim; 19. yüzyılda bilim; Cumhuriyet dönemi Türkiye’de bilim
 
TDE 355 Temel Osmanlıca (2022)
Osmanlı Türkçesinde kullanılan harfler ve bu harflerin sınıflandırılması, transkripsiyon harfleri, Osmanlı Türkçesinin Türk Dili ve Edebiyatı'ndaki yeri, Osmanlı Türkçesindeki Arapça ve Farsça bazı temel dil bilgisi kuralları.
 
VI.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
ARC302 - Hellenistik Dönem Mimarlığı II (3034)
İçerik: Hellenistik Dönem mimarlığı ve şehirciliğini, özellikle Anadolu'daki kentler ve yapılar bazında incelemek.
 
ARC304 - Hellenistik Dönem Heykeltraşlığı II (3034)
İçerik: Helenistik Dönem Hellen heykel sanatının hazırlayıcısı olan M:Ö. 4. yüzyıl heykeltıraşları ve onların eserlerinin tanıtılması dersin başlangıcındaki konuları oluşturmaktadır. Klasik Dönem’den, Hellenistik Dönem’e geçişte heykel sanatında görülen genel stil özellikleri ve Helenistik Dönem’de ortaya çıkan yeni stil özellikleri tanıtılacaktır. Bu kapsamda Yunanistan, Güney İtalya, Sicilya ve Anadolu’da bulunan heykeltıraşlık eserleri ışığında karşılaştırmalı olarak heykeltıraşların çalışmaları ve bireysel stillerin belirlenmesi, yeni stillerin tanımlanması ve portre çalışmaları anlatılacaktır.
 
ARC306 - Roma Dönemi Seramiği I (3034)
İçerik: Roma İmparatorluk Dönemi siyasal, sosyal ve ekonomik durum. Roma imparatorluk Dönemi 'nde Sanat; seramik , metal ve cam eserlerin genel özellikleri ; araştırmalar ve yayınlar. Terra Sigillata : Batı Atolyeleri; Arretine. Terra Sigillata : Doğu atölyeleri ( DSA, DSB, DSC). Kurşun sırlı seramikler. Roma İmparatorluk Dönemi ince seramikleri. Roma İmparatorluk Dönemi pişirme, taşıma ve depolama kapları. Mortariumlar.
 
ARC308 - Antik Dönem Resim Sanatı II (3034)
İçerik: Hellenistik ve Roma Dönemlerinde resim sanatı tartışılacaktır.
 
ARC310 – Seminer (3034)
İçerik: Güncel ve eğitim öğretim sürecine katkı sağlayacak bir çalışmayı, bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olacak şekilde hazırlayarak, topluluk önünde anlatabilme, tartışabilme ve iletişim yeteneğini geliştirmedir.
 
SEÇMELİ DERSLER
ARC322 - Arkeolojide Teoriler ve Yaklaşımlar (3034)
İçerik: Arkeolojik alanın tasarımı ve uyarlanmasında kullanılan kuramsal yaklaşım ve analizi. Geçmişin yorumlanması ve anlamlandırılması: Kuramsal yaklaşımlar. Günümüz arkeolojisinin sorunları, arkeolojinin amacı ve konularının zaman içerisinde uğradığı değişimler. Arkeolojinin diğer insani ve doğa bilimleriyle olan ilişkisi.
 
ARC324- Antik Çağ Ölü Gömme Gelenekleri II (3034)
İçerik: Roma Dünyası’ndaki mezar kültürü ve bulguları üzerine yoğunlaşacak olan derste, hellenistik dönem sonrası mezar yapıları ve gömme biçimleri hakkında genel bir bilgi verilecektir. Ders, mezar buluntuları ve kontekslerini anlatmanın yanı sıra, bu buluntuların sanatsal değerlerini sorgulayacak ve tarihsel anlam çıkarmak için nasıl kullanılmaları gerektiği konusunda bakış açısı kazandıracaktır. Dersin kronolojik kapsamı Roma Cumhuriyet döneminin sonu ile geç antik dönem arasıdır. Coğrafi kapsamı ise Anadolu ile sınırlı kalmayarak, Yunanistan, İtalya ve Mısır’ı da içerecektir.
 
ARC326 – Geç Hitit ve Asur Arkeolojisi (3034)
İçerik: Hitit İmparatorluğu’nun yıkılışından ve yaklaşık olarak M. Ö. I. Binin başlarından itibaren Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve K. Suriye’de yeni siyasi ve kültürel oluşumlar meydana gelmiştir. Bu dönemde, merkezi bir otorite görülmemekte, bunun yerine, şehir beylikleri sınırlı coğrafya içinde varlıklarını ve otoritelerini sürdürmüşlerdir. Bu çoklu politik ortamda, herşeye rağmen M.Ö. II. Bin Orta Anadolu’sundan köklerini almış bir sanat ve kültürün ortak olarak uygulandığı görülmektedir. Bu derste, bu ortak kültür ve sanat ürünleri, arkeolojik kazılar ışığında değerlendirilmekte ve öğretilmektedir.
M.Ö. I. Binde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve K. Suriye’de yaşamış olan Geç Hititlerin sanatı, arkeolojik kazılarda bulunmuş olan her türlü maddi kültür kalıntıların yardımıyla tanıtılmaktadır. Çağdaşı komşu kültürlerle olan ilişkileri ışığında, Geç Hitit sanat özelliklerinin yorumlanması amaçlanmaktadır. M.Ö. 1800 yıllarından M.Ö. 7. yy a kadar olan zaman dilimi içinde Mezopotamya da büyük bir İmparatorluk kurup tüm yakın doğuya hükmetmiş olan Asur İmparatorluğunun siyasi tarihi olarak anlatılacaktır. 
 
 
BÖLÜMLER ARASI ORTAK SEÇMELİ DERSLER
 
ARC328 - Anadolu Mitolojisi (2022)
İçerik: Mitoloji nedir? , Arkeoloji ile Mitoloji ilişkisinden bahsedilecektir. Yunan ve Roma Mitolojisinde tanrılar, kahramanlar, mitolojik yaratıklar ve öyküleri anlatılacaktır.
 
COG364 Siyasi Coğrafya Açısından Türkiye (2022)
Siyasi coğrafyanın temel kavramları, tarihi gelişim süreci, öne sürülen görüşler, siyasi coğrafyada coğrafi faktörlerin etkisi, siyasi coğrafya açısından Türkiye, uluslar arası kuruluşların temel özellikleri ve bölgesel bazda siyasi coğrafya açısından değerlendirmeler.
 
ELIT324 Edebiyat ve Çokkültürlülük (2022)
Bu ders öğrencilere tüm dünyadaki etnik, dini, dil ve ulus bazlı azınlıkların edebiyatlarını sunmak için hazırlanmıştır. Bu tür azınlıklar genelde daha büyük diasporaların parçasıdır ve yabancılaşma, asimilasyon, ülkeden kopuş gibi temalarla uğraşırlar. Bu edebiyatları çalışmak çokkültürlü toplumu ve bu toplumun milli kimlik ve edebiyat kavramları karşısındaki meydan okumalarını anlamamızı sağlar.
 
FEL316 Yeniçağ Ahlak Anlayışları (2022)
Dersin içeriği etiğin bazı önemli kavramları ve ortaya konulan düşüncelerdir.
PSI320 Cinsiyet Rolleri (2022)
Toplumsal cinsiyetin tanımı, kapsamı; cinsiyet rolleri ve sonuçları; medyada toplumsal cinsiyet, tarihsel süreçte toplumsal cinsiyet.
 
PSI320 Cinsiyet Rolleri (2022)
Toplumsal cinsiyetin tanımı, kapsamı; cinsiyet rolleri ve sonuçları; medyada toplumsal cinsiyet, tarihsel süreçte toplumsal cinsiyet.
 
SNT350 Türk Mİnyatür Sanatı (2022)
Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı dönemi minyatür sanatı.
 
SOS324 Çağdaş Sosyal Sorunlar (2022)
Küreselleşme ve kaynakları, çağdaş dünya sorunlarını tespit etme ve çözüm üretme.
 
DEG302 Değerler Eğitimi (2022)
Değer-ahlak tanımları, ana hatlarıyla dini ve felsefi açıdan ahlak literatürü, ahlakî değerlerin kazanılması süreçleri, değer eğitimi modelleri, okullar ve değerler eğitimi, çocukta ahlak ve karakter gelişimi, Türk Milli Eğitiminin değerleri, okullarda belirli değerlerin öğretilmesi, Türk gençlerinin değerleri, Türk toplumunun değerleri (ampirik araştırmalara göre).
 
TAR306 Yeni ve Yakınçağ Türk Dünyası (2022)
Yeni ve Yakın Çağda kurulmuş ve varlık göstermiş olan Türk devletleri ve boyları ile onların siyasi ve kültürel tarihleri, Yeni ve Yakınçağ Türk tarihinin Genel Türk tarihi içerisindeki yeri ve önceki ve sonraki dönemleriyle olan bağlantıları
 
TDE356 Osmanlıca Dersleri (2022)
Osmanlı Türkçesinde kullanılan harfler ve bu harflerin sınıflandırılması, transkripsiyon harfleri, Osmanlı Türkçesinin Türk Dili ve Edebiyatı'ndaki yeri, Osmanlı Türkçesindeki Arapça ve Farsça bazı temel dil bilgisi kuralları.
 
VII.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
ARC401 - Roma Dönemi Mimarisi I (3034)
İçerik: Romanın Kuruluşu ve Etrüskler, Kent planlaması, Mimarlar ve Mimari, Yapım, Plan, Roma Mimarisinde Duvar Teknikleri, Forumlar, Bazilikalar, Roma Hamamları, Roma Dönemi Tapınak Mimarisi, Pantheon, Ara Pacis Augustae ve Mausoleum Augusti, Roma Dönemi Tiyatroları, Roma Dönemi Amphitiyatroları, Colosseum ve Zafer takları, Konut Mimarisi, Kütüphaneler ve Nymhaeumlar, Stadionlar ve bunlara bağlı mimari elemanların tanıtımı ve mimari özellikleri incelenecektir.
 
ARC403 - Roma Dönemi Heykeltraşlık I (3034)
İçerik: Bu dersle Roma Heykeltıraşlığının nasıl geliştiği, kökenleri, esin kaynakları, portre tipleri, ikonografi ve üslup özelliklerini içermektedir.
 
ARC405 – Antik Çağda Mozaik (3034)
İçerik: Bu dersle mozaik sanatının nasıl ortaya çıktığı, gelişimi, Grek, Roma, Bizans sanatındaki en güzel örnekleri, mozaik yapım tekniği, mozaik çeşitleri, mozaikler üzerinde işlenen ikonografik konular öğrenilecektir.
 
ARC407 – Geç Roma Dönemi Seramiği (3034)
İçerik: Geç Roma Dönemi Seramikleri ve seramik endüstrisi. Afrika Kırmızı Astarlı Kapları. Kıbrıs Kırmızı Astarlı Seramikleri. Günlük kullanım seramikleri: Atolyeler, Form Gelişimi ve Kronoloji. Geç Roma dönemi kandil ve amphoraları.
 
ARC409 - Bitirme Tezi I (3034)
İçerik: Yüksek Lisans tezi öncesi, tezde dikkat edilmesi gereken hususların önceden öğrencinin tecrübe edebileceği bu derste öğrenci uzmanlaşma yapabileceği konu hakkında önceden fikir sahibi olur.
 
SEÇMELİ DERSLER
ARC421 – Eski Hellen Dili I (3034)
İçerik: Grek Alfabesi ve gramer yapıları incelenecek, basit metinler öğrenilecektir.
 
ARC423 – Antik Çağda Konut (3034)
İçerik: Konutların ortaya çıkışı. Antik konut mimarisinin yapı malzemeleri ve inşa teknikleri. Hellenistik ve Roma Dönemi’nde Anadolu’da görülen konut plan tiplerinin gelişimi ve kronolojisi. Konutların iç mekân düzenlemesi.  Antik dönem kent planlaması içerisinde konut alanları derslerde anlatılacaktır.
 
ARC425 – Roma Arkeolojisi (3034)
İçerik: Bu ders, öğrencinin Roma Dönemi tarihi, sanat ve arkeolojisini öğrenmelerini hedeflemektedir.
 
BÖLÜMLER ARASI ORTAK SEÇMELİ DERSLER
 
ARC431 - Genel Arkeoloji (2022)
İçerik: Bu ders, arkeoloji öğrencileri arkeolojiyle tanıştırmayı amaçlamaktadır. Bir bilim dalı olarak arkeolojinin tanınması, diğer bilim dalları ile iletişimine dikkat çekilmesi ve arkeolojinin konusunu oluşturan unsurların tanıtılması bu tanışmayı mümkün kılacaktır.
 
COG459 Günümüz Dünya Sorunları (2022)
Değer-ahlak tanımları, ana hatlarıyla dini ve felsefi açıdan ahlak literatürü, ahlakî değerlerin kazanılması süreçleri, değer eğitimi modelleri, okullar ve değerler eğitimi, çocukta ahlak ve karakter gelişimi, Türk Milli Eğitiminin değerleri, okullarda belirli değerlerin öğretilmesi, Türk gençlerinin değerleri, Türk toplumunun değerleri (ampirik araştırmalara göre).
 
ELIT421 Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları (2022)
Bu derste toplumsal cinsiyetin anlamını sorgulayan disiplinler arası bir çalışma alanı olan Kadın ve Cinsiyet Çalışmalarına bir giriş yapılır.
 
FEL427 Osmanlı Düşünce Yapısının Gelişimi (2022)
Bu dersin amacı Osmanı dönemindeki düşünce yapısı ve var olan kurumlardır.
 
PSI415 Kişilerarası İlişkiler (2022)
Kişiler arası ilişkiler alanının tanıtımı, işlevleri, kişiler arası ilişkilerde temel iletişim becerileri, kişiler arası iletişim tarzları, etkileşim süreçleri.
 
SNT449 Türk Sanatının Gelişimi (2022)
Başlangıcından Büyük Selçuklu dönemi sonuna kadar Türk Sanatını ve sanat eserlerini tarihsel ve bölgesel olarak ayırt ederek açıklayabilecektir. Hun Uygarlığı ve Sanatını açıklar. Göktürk ve Uygur Uygarlıkları ile Sanatlarını açıklar. Karahanlı Uygarlığını ve Sanatını açıklar. Gazneli Uygarlığını ve Sanatını açıklar. Büyük Selçuklu Uygarlığını ve Sanatını açıklar. Türk Sanatını dönemsel ve bölgesel üslup farklıları açsından inceleyerek değerlendirebilecektir.
 
SOS419 Türk Modernleşme Tarihi (2022)
Osmanlı modernleşmesi, Tanzimat ve Islahat Fermanı, Meşrutiyet ve Anayasal düzen, Türk modernleşmesi, Cumhuriyet sonrası modernleşme.
 
TAR405 Balkan Tarihi  (2022)
Balkan Coğrafyası, Balkanlarda yaşayan milletler. Balkan devletleri’nin ekonomik ve siyasi yapısı. Tarihte Balkanlarda yaşanan savaş ve antlaşmalar, 1912- 1913 Balkan Savaşları ve Sınırları, Balkan Antantı (1934), Karadeniz Ekonomik Topluluğu (1991)
 
TDE477 Yazılı Anlatım (2022)
Temel yazım öğeleri, yazım kılavuza esas-alınarak, metnin paragraf yapısı ve ana hatları, öncelikle yazılı anlatımda imlâ ve noktalama işaretlerinindoğru kullandırılması için yazılı çalışmalar yapılacaktır. Çeşitli deneme ve tez çalışmaları yapılarak, yazım kuralları çerçevesinde örnek çalışmalar ve edebi metin analizleri bu dersin konusunu oluşturacak, öğrencilere kelime ve cümle yapısı sağlam, hatasız bir Türkçe kullanma becerisi kazandırılmaya çalışılacaktır. Derste kaynak gösterme yöntemi olarak MLA (Modern Language Association) tarzı benimsenecektir.
 
VIII.YARIYIL
 
ZORUNLU DERSLER
 
ARC402 - Roma Mimarisi II (3034)
İçerik: Roma İmparatorluk Dönemi ile ilgili yapılar ve bunlara bağlı olarak mimari elemanların tanıtımı ve mimari özellikleri incelenecektir.
 
ARC404 - Roma Dönemi Heykeltraşlık II (3034)
İçerik: Bu dersle Geç Roma Heykeltraşçılığının nasıl geliştiği, kökenleri, esin kaynakları, portre tipleri, ikonografi ve üslup özellikleri öğrenilecektir.
 
ARC406 – Antik Çağ Camcılığı (3034)
İçerik: İçerik: Cam sanatının genel tanımı; kaynak ve sorunlar. Cam üretimi. Yapım ve süsleme teknikleri. Genel Cam Sanatı Tarihi. Mezopotamya, Mısır coğrafyalarında cam. Hellenistik ve Roma Dönemi cam endüstrisi ve yenilikler. Geç Roma ve Bizans Dönemleri. Üretim merkezleri ve saptanmalarındaki sorunlar. Müze koleksiyonları ve kazı buluntuları ile Anadolu Cam sanatını tanımlayan cam eserler.
 
ARC408 – Orta Çağ Seramiği (3034)
İçerik: Orta Çağ seramik sanatında temel kavramlar, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Erken Osmanlı, Klasik Dönem Osmanlı ,  Geç Osmanlı Dönemi seramik sanatı, teknikler ve formlar incelenecektir.
 
ARC410 - Bitirme Tezi II (3034)
İçerik: Yüksek Lisans tezi öncesi, tezde dikkat edilmesi gereken hususların önceden öğrencinin tecrübe edebileceği bu derste öğrenci uzmanlaşma yapabileceği konu hakkında önceden fikir sahibi olur.
 
SEÇMELİ DERSLER
 
ARC422 – Eski Hellen Dili II (3034)
İçerik: Grek Alfabesi ve gramer yapıları incelenecek, basit metinler öğrenilecektir.
 
ARC424 – Bizans Arkeolojisi (3034)
İçerik: Bizans imparatorluğunun siyasi ve kültür tarihinin önemli olayları anlatılacak. Bizans İmparatorluğunun mimarlığı, sanatı ve nümizmatiğini içermektedir. Bizans Dönemi’nde İstanbul anlatılacaktır.
 
 
ARC426 – Antik Çağda Paphlagonia (3034)
İçerik: Antik Paphlagonia bölgesinin kentleri, coğrafyası, sanatı, kültürü, sosyal hayatı, ekonomisi ve bölge tarihi incelenecektir.
 
BÖLÜMLER ARASI ORTAK SEÇMELİ DERSLER
 
ARC434 - Anadolu Medeniyetleri (2022)
İçerik: Uygarlık Kavramının Ortaya Çıkışı, Anlamı ve Anlaşılması Gerekenler Üzerine; İnsanlığın Uygarlık Öncesi Tarihi, Mezopotamya, Mısır, Anadolu Uygarlıkları, Anadolu’nun Demirçağı Öncesi ve Sonrası Uygarlıkları, Minos ve Myken uygarlıkları, Klasik ve Arkaik Çağ Yunan Uygarlığı, Hellenisik Çağ Uygarlığı, Cumhuriyet ve İmparatorluk Dönemi Roma Uygarlığı, Geç Antikçağ Uygarlığı.
 
COG460  Türkiye Coğrafyası (2022)
Türkiye'nin konum özelliklerini, iklim özelliklerini, jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerini, hidrografik özelliklerini, toprak özelliklerini, bitki örtüsü özelliklerini, nüfus ve yerleşme özelliklerini, tarım, hayvancılık, ormancılık, madencilik, enerji, sanayi, ticaret, ulaşım ve turizm özelliklerini içermektedir.
 
ELIT418 Dünya Klasikleri (2022)
Batılı olmayan yazarların edebi geleneğini kullanarak, dilin bilgilendirmek, etkilemek, tanımlamak ve eğlendirmek için nasıl kullanıldığını araştıracağız. Böylece, Afrika, Güney Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Asya arasında bağlantı kurmak ve ayrım yapmak için yoğun bir şekilde okuma yapmak, eleştirel düşünmek ve yazmak gereklidir.
 
FEL414 Yönetim Etiği (2022)
Bu dersin içeriği Machiavelli, Hobbes, Locke, Rousseau,Montesquieu, Diderot ve Voltaire gibi filozofların hem siyasi hem de ahlaki düşünceleridir.
 
PSI416 Uyum Psikolojisi (2022)
Uyum nedir, uyum psikolojisi alanının tanımı, denge- uyum ilişkisi, uyum süreci, farklı ortamlara uyum sağlama becerileri.
 
SNT450 Kültür Varlıklarını Koruma Bilinci (2022)
Koruma ve tarihi çevrenin tanımından yola çıkarak, korumanın amaçları, gerekliliği, tek yapı, alan ve kent ölçeğinde koruma yöntemleri anlatılır.
 
SOS420 Modernnleşme Teorisi (2022)
Bu dersin amacı, modern sosyolojik yaklaşımların ana temaları ve kavramlarını değerlendirmektir. Böylelikle, sosyolojik bakış açısı ile günümüz toplumlarında ortaya çıkan eğilimleri, ortak noktaları, yenilikleri ve farklıkları analiz etme yeteneğini kazandırmaktır.
 
TAR406 Çağdaş Ortadoğu Tarihi (2022)
Ortadoğu, Şark meselesi ve 20. Yüzyılda bölgede meydana gelen önemli siyasi olaylar ve Türkiye'ye etkileri.
 
TDE478 Sözlü Anlatım (2022)
Konunun belirlenmesi, araştırılması, değerlendirilmesi ve planlanması gibi sözlü sunumun evreleri ele alınacak, sunumda dikkat edilmesi gereken öğeler üzerinde durulacak ve farklı uygulamalarla farklı sunum teknikleri değerlendirilecektir.