KARİYER

Akademik Kariyer

Mezunlarımız gerekli şartları (GANO, ALES ve yabancı dil) sağlaması durumunda üniversitelerde lisansüstü eğitime devam edebilmektedirler. Lisansüstü eğitime devam eden mezunlarımız üniversitelerde öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olarak; araştırma merkezleri, enstitüler ve diğer farklı kurumlarda ise araştırmacı olarak görev alabilmektedirler. 

Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO): Lisans eğitimi süresince alınan bütün derslerin ağırlıklı puan toplamının, derslerin kredileri toplamına bölünmesiyle bulunan ortalamayı ifade eder.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES): 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, 1-) yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, 2-) ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, 3-) yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde İlgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir. ALES sınavı hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Yabancı Dil Sınavları

YDS veya Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, 4 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan yönetmelikle eskiden gerçekleştirilen KPDS ve ÜDS sınavları yerine geçen ve ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavıdır. YDS hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 temel alandan birinin seçilerek girildiği, ÖSYM tarafından düzenlenen bir yabancı dil sınavıdır. YÖKDİL hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.



Coğrafya Öğretmenliği

Coğrafya bölümü mezunlarının bugüne kadar öncelikli iş imkanları öğretmenlik olmuştur. Son yıllarda özel okullar ve kurs merkezlerinde görev yapan mezunların sayısı da önemli artış göstermiştir. Mezunlarımız, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda veya özel okul, kurs merkezi ve diğer eğitim kurumlarında coğrafya öğretmeni olarak çalışabilmektedirler. Bölümümüz öğrencileri 3. yarıyıldan itibaren Pedagojik Formasyon Programı kapsamındaki dersleri ücretsiz alabilmekte ve formasyon eğitimlerini lisans eğitimi süreci içerisinde tamamlayabilmektedir.

Pedagojik Formasyon Eğitimi hakkındaki YÖK yazısı için tıklayınız.

YÖK'ün Pedagojik Formasyona yönelik bilgilendirme duyurusu için tıklayınız.

Formasyon Dersleri

Bölümümüzde, formasyon almak isteyen öğrenciler aşağıdaki tabloda belirtilen formasyon derslerini tamamlayarak pedagojik formasyon almaya hak kazanmaktadır.

 
 
Dersin Kodu Dersin Adı T U K AKTS
FRM 201 Eğitime Giriş 3 0 3 4
FRM 303 Öğretim İlke ve Yöntemleri 3 0 3 4
FRM 203 Sınıf Yönetimi 2 0 2 3
FRM 202 Eğitim Psikolojisi 3 0 3 4
FRM 204 Rehberlik ve Özel Eğitim 3 0 3 4
FRM 301 Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 3 0 3 4
FRM 304 Özel Öğretim Yöntemleri 3 0 3 4
FRM 302 Öğretim Teknolojileri 2 0 2 3
FRM 400 Öğretmenlik Uygulaması 1 8 5 10

Pedagojik formasyon eğitiminden alınan dersler öğrencinin transkriptine yansımakta ve genel ağırlıklı not ortalamasına (GANO) etki etmektedir. Pedagojik formasyon eğitimine başlayan ancak eğitimini tamamlamadan (mezun olup diplomasını talep edenler, formasyon eğitiminden vazgeçenler) ayrılan öğrencilerin aldıkları dersler transkriptlerinde görünmektedir.


Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Operatörlüğü ve Uzmanlığı

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), coğrafi verileri toplayan, depolayan, analiz eden ve görselleştiren donanım ve yazılım destekli bilgi sistemleri olarak tanımlanabilmektedir. CBS, mekânsal teknoloji uygulamalarından ileri düzeyde destek alarak, araştırmacı ve öğrencilere bir arada çalışma olanağı sunmakta; coğrafi referanslı verilerin toplanması, uygun veri modellerinin hazırlanması, analiz edilmesi, sonuçlarının görselleştirilmesi ve paylaşılmasına yönelik çalışmalar yapılmasını desteklemektedir.

Öğrencilerimiz günümüzde kullanımı ve önemi hızla artan Coğrafi Bilgi Sistemler (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) alanında üç yıla yayılmış kapsamlı bir eğitim almakta ve böylece söz konusu alanda çalışma imkanı bulmaktadır. Bölümümüzde yüksek özelliklere sahip 60+1 bilgisayardan oluşan Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Laboratuvarı bulunmaktadır. Lisans eğitimi içerisinde ilgili dersleri alan mezunlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde ve özel şirketlerde bu alanda açılan pozisyonlarda görev alabilmektedir.

COĞRAFYA BÖLÜMÜ CBS VE UZAKTAN ALGILAMA DERSLERİ

Dersin Kodu Dersin Adı T U K AKTS
COG 161 Coğrafyada Bilgisayar Kullanımı 2 0 2 3
COG 162 Coğrafi Bilgi Teknolojileri 2 0 2 2
COG 261 Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş 3 0 3 3
COG 262 Coğrafi Bilgi Sistemleri I 3 0 3 3
COG 359 Coğrafi Bilgi Sistemleri II 3 0 3 4
COG 360 Coğrafi Bilgi Sistemleri III 3 0 3 4
COG 457 Uzaktan Algılama 3 0 3 5
COG 458 Uzaktan Algılama Uygulamaları 1 2 2 5

Yine mezunlarımız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen CBS Operatörü (Seviye 4) ve CBS Uzmanı (Seviye 6) sınavlarına girerek CBS Operatörü ve CBS uzmanı olabilmektedir.

 

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Personel Belgelendirme Birimi (BelgeCBS) Portalına Ulaşmak İçin Tıklayınız.







Jeomorfolog

Coğrafya bölümü mezunlarının diğer bir kariyer imkanını Jeomorfolog olarak görev yapma oluşturmaktadır. Jeomorfoloji yer şekillerini tanımlayarak sınıflayan, onların oluşum ve gelişimlerini inceleyen, yer şekillerini oluşturan süreçleri araştıran ve tanıtan, bu kapsam çerçevesinde toplumun yaşam kalitesine katkı sağlayan bilim dalını ifade ederken; Jeomorfolog ise Jeomorfoloji bilimini meslek edinmiş kişiyi ifade etmektedir.

2021 yılında Yükseköğretim Yürütme Kurulunca Jeomorfolog unvanı için; mutlaka temel coğrafya eğitimi alınması gerektiğine ve jeomorfoloji alanında tezli yüksek lisans/doktora yapılması gerektiğine karar verilmiştir. İlgili yazıya ulaşmak için tıklayınız. Lisans eğitimi süresince jeomorfoloji ile ilgili dersleri alan mezunlarımız, gerekli şartları sağlaması doğrultusunda 'Jeomorfolog' ünvanı alarak kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde ve özel şirketlerde bu alanda açılan pozisyonlarda görev alabilmektedir. 

Jeomorfolog (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği hakkında bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Bölümümüzde Verilen Jeomorfoloji Dersleri

 
 
Dersin Kodu Dersin Adı T U K AKTS
COG 160 Jeomorfolojiye Giriş 2 0 2 4
COG 251 Jeomorfoloji I 2 0 2 3
COG 252 Jeomorfoloji II 2 0 2 3
COG 353 Jeomorfoloji III 3 0 3 4
COG 153 Kayaç Coğrafyası 2 0 2 4
COG 157 Yerküre 2 0 2 3
COG 159 Kartografya 2 0 2 3
COG 451 Afetler Coğrafyası 3 0 3 5
COG 261 Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş 3 0 3 3
COG 262 Coğrafi Bilgi Sistemleri I  3  3   3 
COG 359 Coğrafi Bilgi Sistemleri II  3  3   4 
COG 360 Coğrafi Bilgi Sistemleri III 3 0 3 4
COG 457 Uzaktan Algılama 3 0 3 5
COG 458 Uzaktan Algılama Uygulamaları 1 2 2 5