"Patikalar: Bir Hastalık Deneyiminden Arda Kalanlar" Paneli Gerçekleşti!
Patikalar: Bir Hastalık Deneyiminden Arda Kalanlar

Prof. Dr. Adem SAĞIR’ın proje danışmanlığını ve yürütücülüğünü yaptığı  Dr. Öğrt. Üyesi Bedirhan KARAKULLUK yönetmenliğini üstlendiği “Patikalar” belgeseli için ilk adım Edebiyat Fakültesi Şehit Yılmaz Fırat Çakıroğlu Konferans Salonu’nda bir panelle atıldı.
Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğrt. Üyesi Taner KIVILCIM’ın “Memedeki Yengeç” başlığıyla açılışı yapılan programda Sosyoloji Bölümü öğretim üyemiz Dr. Öğrt. Üyesi Halide VELİOĞLU da “Bedensel Kayıpların Yasını Tutmak” başlıklı bir giriş konuşması yaptı. Kıvılcım’ın “kanser farkındalığı” temasıyla yaptığı konuşmada kanserin ne olduğu, halk arasında yaygın kabul edilen yanlış inançlar, teşhis ve tedavi için yapılması gerekenl
erle, hastalığa yakalanmamak ya da hastalığı yenmek için neler yapılması gerektiğine değinildi. Velioğlu ise “duygu parçalanması” temasıyla yaptığı konuşmada biyopolitik gelişmelerin bedeni nasıl dönüştürdüğüne değindi.
Bir gün boyunca süren panelde “Kanser Yolculuk”, “Hastalıktan Güçlüyüm”, “Korkularla Yüzleşme” ve “Ben Değil Biziz” alt başlığıyla dört oturum gerçekleşti. Sırasıyla oturumlarda;
İlk oturumda Meryem TEMAM’ın “Tünelin ucu karanlık ama tünelin uc
u aydınlık”; Hülya İNAL’ın “Kanserden korkmuyorum ama hastalık yönümü bulmamı sağlıyor”; Ayşe SÖNMEZ’in “Pes etmek yok yola devam”; Özlem ÇİLİNGİR’in “Kanser değil, biz güçlüyüz” sunumları yer aldı. Her bir sunumda katılımcılar hastalık deneyimlerinden bahsederken, karşılaştıkları zorluklarla nasıl baş ettiklerini aktardılar.
İkinci oturumda Yeliz ÖZAY’ın “Mücadeleli uzun bir yolum var”; Gülten UÇAR’ın “Ben kanser değilim, memem kanser”; Emine Eke'nin “Ben hayatımı umutlarımın üzerine kurdum” ve Emine Yılmaz EREN’in “Kendime ayıramadığım zamanların sınavı” sunumları yer aldı. Duygusal anların yaşandığı bu oturumda katılımcılar hastalıkla nasıl baş ederken çevreleriyle de nasıl mücadele etmek zorunda kaldıklarını anlattılar.
Üçüncü oturumda Nurcan KASAP’ın “Umut hep var”; Selma ÜNAL’ın “Bittiği yerden yeniden başlamak” ve Türkan ÇELİK’in “İstenmeyen bir misafir biraz uzun kaldı ama gidecekti” sunumları yer aldı. Hastalıkla baş etmenin en güçlü araçlarından birisinin moral olduğuna dikkat çeken sunumlarda, eş desteğinin ne kadar önemli bir motivasyon kaynağı olduğu konuşuldu.
Son oturumda Canan KARAGÖL’ün “Kansere değil, kendinize şans verin” başlığıyla hastalık deneyimini anlattığı bir sunum yer aldı. Arkasında Ayşe AKYOL hasta yakını olmanın nasıl bir zorluğu olduğunu hem sağlıkçı gözüyle hem de bir kız çocuğu olarak annesiyle bu süreçte yolculuk etmenin zorluklarını anlattı.
Kapanış oturumunda Prof. Dr. Adem SAĞIR, “Neden Buradayız?” sorusuyla kanserin bir sosyal inşa olduğu ve bireysel anlam yüklemelerden çok toplumsal anlamların daha yoğun ön plana çıktığına değinerek katılımcılarla zor bir yolculuğa başladığına değindi. “PATİKALAR” belgeseliyle toplumsal yargıları kırmayı amaçladıklarını dile getiren SAĞIR, çalışmayı tamamladıkları ulusal ve uluslarası alanda önemli bir farkındalık yaratmayı da hedeflediklerini belirtti. Karabük’te böyle bir çalışmayı yapmanın oldukça anlamlı olduğuna değinen SAĞIR, ilerleyen dönemde bütün illerde benzer çalışmaları sürdüreceklerine değinerek konuşmasını tamamladı.
Katılımcılar, daha sonra Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde hazırlanan Endstüriyel Tasarım Bölümü stüdyo 2’de ressam Özlem FAZLIOĞLU eşliğinde “Hic et NUNC- Burada ve Şimdi” başlığıyla bir sanat terapi atölyesi gerçekleştirdiler.