Hakkımızda



Sanat Tarihi bölümümüz 2009-2010 öğretim yılında 36 öğrenciyle eğitim hayatına başlamış olup, hâlihazırda örgün eğitimin birinci öğretimde aktif dört sınıfı dışında ikinci öğretim lisans programı ile lisansüstü eğitimin yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Bölümde mevcut halde 2-Profesör, 2-Doçent, 4-Dr. Öğretim Üyesi ve 3-Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.


Bölümümüzün Türk ve İslam Sanatları, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanatlar anabilim dallarında çeşitli konu ve dönemler üzerine yoğunlaşarak okutulan branş dersleri ile öğrencilerimiz Sanat Tarihçisi olma sorumluluğunun bilincine varmak üzere yetiştirilmektedirler.

Sanat tarihinin kronolojik çerçevede ve sorgulayıcı bir perspektifte; bilimsel yöntemlerle tartışılarak anlatıldığı teorik derslerde, kentin bulunduğu Safranbolu (UNESCO 1994) yerleşim dokusunun fiziki olanaklarından da yararlanmak suretiyle öğrencilerimizin tarihi ve kültürel çevre bilinci artırılmaktadır. Barındırdığı kültürel mirasın araştırma ve incelenmesi açısından genel anlamda bölgenin konumu (Paphlagonya) da oldukça mühimdir.

Sanat Tarihi bölümü mezunları, uzman ve araştırmacı olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki kurumlar ile kamuya ait diğer eğitim ve araştırma kurumları, özel sektör destekli vakıflara bağlı kültür kurumları, belediyeler bünyesinde oluşturulan koruma kurullarında görev alabilmektedirler. Ayrıca sanat tarihi bilgisi gerektiren kütüphane, arşiv, sanat galerileri vb. sahaların yanı sıra, iyi düzeyde yabancı dil bilen mezunlar rehberlik sertifikası almak koşuluyla; turizm rehberi, özel sektörde danışmanlık gibi alanlarda istihdam olanağına sahip olacaktır.

Lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin istedikleri takdirde ve gerekli koşulları yerine getirmek kaydıyla Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nın yüksek lisans ve doktora programlarına devam etme imkânları mevcuttur. Lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz ayrıca ülkemizdeki kazı ve yüzey araştırmalarına da katıla bilmektedirler.

Ocak-2024


         
AKADEMİK PERSONEL SAYISI
ÜNVAN SAYI
Profesör 2
Doçent 2
Dr. Öğretim Üyesi 4
Araştırma Görevlisi 3

İDARİ PERSONEL SAYISI
GÖREVİ SAYI
Bölüm Sekreteri 1

ÖĞRENCİ SAYISI
PROGRAM SAYI
Lisans 554
Yüksek Lisans 23
Doktora  5