Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından her hafta Çarşamba günleri düzenlenen Sosyal Etkinlik Günü, bu hafta da akademisyenler, öğrenciler ve davetlileri önemli bir sunumda buluşturdu.


Bu haftaki etkinlikte, “John R. Searle’e Göre Bilinç, Yönelimselik ve Yapay Zekanın Olanaklılığı” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sunumu, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Murat Sultan ÖZKAN yaptı. Katılımcılar, zihin felsefesi alanında öne çıkan kavramlar olan bilinç ve yönelimselik üzerine derinlemesine bilgi edinme ve bu kavramların yapay zekâ bağlamındaki tartışmalarını yakından takip etme fırsatı buldular.

Doç. Dr. Murat Sultan ÖZKAN sunumunda, öncelikle John R. Searle’ün bilinç anlayışını, bilincin beynin biyolojik bir ürünü olarak nasıl ortaya çıktığını ve zihin-beden ilişkisi çerçevesinde nasıl konumlandırıldığını anlattı. Ardından, yönelimselik (intentionality) kavramını ele alarak, zihinsel durumların nesnelere ve durumlara nasıl yöneldiğini ve anlam kazandığını aktardı.

Sunumun önemli başlıklarından biri de, Searle’ün ünlü Çin Odası Deneyi üzerinden güçlü yapay zekâ anlayışına yönelttiği eleştiriler oldu. Bu bağlamda, makinelerin yalnızca sembollerle işlem yaptığı fakat bu sembollerin anlamını kavrayamadığı vurgulandı. Katılımcılar, bilgisayarların bilinç geliştirme kapasitesinin olup olamayacağı konusundaki felsefi tartışmalar hakkında bilgilendirildi.
Sunumun ardından gerçekleştirilen Soru-Cevap bölümünde, katılımcılar zihin felsefesi ve yapay zekâ konusunda merak ettikleri konuları sorma fırsatı buldular.


Etkinliğin sonunda, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin KAPANŞAHİN, Doç. Dr. Murat Sultan ÖZKAN’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, felsefi düşünceyi ve çağdaş bilimsel tartışmaları destekleyen bu tür etkinliklerle akademik farkındalığı artırmaya devam etmektedir.